Online sessies RSV - Inhoud


De ONLINE SESSIES bestaan uit 4 verschillende modules die losstaand van elkaar kunnen aangevraagd worden.

Hoe meer modules, hoe vollediger de vorming.


MODULE 1: Relatievorming

In deze eerste module leren jongeren zelf beschrijven hoe een goede relatie is opgebouwd. Hoe zien zij een relatie? Wat heeft dit te maken met sociale vaardigheden? Wat heb je nodig om je goed te voelen in een relatie? Wat is een veilige relatie?

Speciale aandacht gaat naar het seksueel en relationeel gedrag van de jongeren, met aandacht voor toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, passend bij de leeftijd, passend in de context, zelfrespect en bij de relationele en seksuele ontwikkeling en beleving.

Hierbij is aandacht voor het eigen grenzen stellen binnen een relatie en het zich weerbaar opstellen om deze grenzen te verdedigen. In de volgende module Sexting wordt dit thema verder uitgewerkt.


MODULE 2: Sexting, mijn grenzen en wensen

In deze tweede, heel actuele, module gaan we samen kijken met de jongeren welke situaties en gebeurtenissen hen zelfvertrouwen geven en welke gebeurtenissen hen onzeker maken in het kader van hun welbevinden. Hun conceptuele kennis, zelfbeeld en zelfkennis aangaande gebeurtenissen kunnen hierin een belangrijke rol spelen.

Zo is er aandacht om bij interacties hun eigen fysieke en mentale grenzen te leren bewaken. Waarbij ze rekening dienen te houden met de opvattingen, fysieke en mentale grenzen en emoties van anderen. Dit met aandacht voor toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, passend bij de leeftijd en passend in de context. In deze functionele contexten gaan we samen op zoek naar de regels van de digitale wereld. Zo herkennen ze situaties van groepsdruk om hier op een goede manier mee om te gaan.

We evalueren de mogelijkheden en risico’s van eigen en andermans mediagedrag. Met inbegrip van kennis van de beveiligingsrisico's en privacyaspecten eigen aan hun leeftijdsgroep, digitale media en toepassingen in functie van eigen doelen, beheer digitale identiteit (e-identiteit en e-reputatie).

Tot slot reiken we hen handvatten en hulpverlening aan bij sextingproblemen.


MODULE 3: Vruchtbaarheid en Anticonceptie

Anticonceptie start bij vruchtbaarheidsbewustzijn. Verschillende onderwerpen zoals eisprong, zaadlozing, bevruchting, menstruatie, zwangerschap en geboorte komen aan bod.

Wat is dat, vruchtbaar zijn? Wanneer ben je vruchtbaar? Wat is anticonceptie? Kan het ook misgaan? Om antwoord te kunnen geven op al deze vragen wordt nader ingegaan op de mentale en lichamelijke ontwikkelingen binnen de puberteit. 

Het is belangrijk dat zij zich verantwoordelijk weten voor hun eigen keuzes en daden.


MODULE 4: Onverwacht zwanger, wat als het mij overkomt?

Aan de hand van casussen laten we jongeren stilstaan bij de gebeurtenis van onverwachte zwangerschap.  Ze reflecteren hun gedachten, gevoelens en gedrag en de gevolgen van die gebeurtenis op zichzelf.

Een onverwachte zwangerschap kan het mij overkomen? Wat zijn de redenen voor een onverwachte zwangerschap? Kunnen we deze redenen verklaren en in zijn context plaatsen? Wat nu? Wat zijn de mogelijkheden?

Door zich in te leven en te spiegelen aan waargebeurde verhalen leren ze respect opbrengen voor de moeilijke positie waarin een vrouw die onverwacht zwanger is, terecht kan komen met aandacht voor het ongeboren menselijk leven. Van hieruit kunnen ze zich meer verantwoordelijk weten voor hun eigen keuzes en daden.

Tot slot bieden we informatie aan van organisaties voor informatie en hulpverlening bij ongeplande zwangerschap.  


Een greep uit de gebruikte werkvormen:

Animatiefilmpjes

Bij deze hedendaagse filmpjes bespreken we diverse dilemma’s over seksuele wensen en grenzen. De centrale vraag aan het eind van elk filmpje is: "Wat doe jij?"

Een greep uit de filmpjes (klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken):

 

Het filmpje alleen thuis zal voor sommigen leerlingen herkenbaar zijn. De één wil verder gaan op seksueel vlak, maar de ander niet.

En nu? Wat doe jij?

 

  Of een filmpje over sexting : Wat doe jij doen als je zo'n selfie op je smartphone binnenkrijgt?

Test je kennis

Aan de hand van een vragenspel via KAHOOT! toetsen de leerlingen hun kennis over vruchtbaarheid, SOA's, anticonceptie en zwangerschap. 

Kan het mij overkomen?

  Juiste informatie is onontbeerlijk. Met eerlijke ervaringsverhalen over onverwachte tienerzwangerschap, abortus en tienermoeders, dragen we bij aan de bewustwording en daarmee aan de preventie van ongeplande (tiener)zwangerschappen

De vormingslessen zijn een aanzet voor leerlingen om na te denken over wat zij voor zichzelf willen in een relatie en alles wat daarmee samenhangt