Hulpverlening


Om gratis en vertrouwelijke hulp te krijgen in je buurt,
bel 03 225 08 02 of email  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij bieden hulp op volgende vlakken:

Hulpverlening bij een onverwachte zwangerschap en bij het maken van een keuze:

Ben je bang dat je misschien zwanger bent? Omgaan met een ongeplande zwangerschap is niet altijd makkelijk. Om vrouwen en mannen te helpen die hun ongeplande zwangerschap in vraag stellen hebben we een telefonische hulplijn. Onze medewerkers staan klaar om  telefonische oproepen en e-mails tijdens de week van 's morgens 8:00 uur tot 's avonds 21:00 uur en op zaterdag van 9:00 uur tot 12:00 uur te beantwoorden. Ze zullen naar ‘jouw verhaal’ luisteren en samen naar oplossingen zoeken.  Zij kunnen mee begeleiden bij het beslissingsproces en helpen bij het zoeken naar andere diensten. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk. De hulp is gratis.

Hulpverlening bij een tienerzwangerschap:

Omgaan met een ongeplande tienerzwangerschap kan beangstigend en verwarrend zijn. Je kan emoties als aanvankelijke opwinding, verwarring, vrees, afkeer, frustratie…ervaren wanneer je hiermee wordt geconfronteerd.
Binnen dit kluwen van emoties willen we hulp bieden om het allemaal een beetje helderder te zien.

Hulpverlening bij de verwerking van een abortus

Heel wat vrouwen ervaren sterke negatieve gevoelens na een abortus. Soms gebeurt dit binnen enkele dagen, soms pas na vele jaren. Deze psychologische reactie staat bekend als Post-Abortus Syndroom (PAS).  Veel emoties kunnen onmiddellijk na een abortus of jaren nadien opkomen:

 • Flashbacks van de abortus
 • Moeilijkheden in het seksueel functioneren
 • Relationele problemen
 • Eetstoornissen
 • Alcohol- en drugmisbruik
 • Psychologische reacties
 • Depressie
 • Schuldgevoel
 • Boosheid
 • Angst
 • Zelfmoordgedachten
 • Jaarlijks terugkerend gevoel van spijt

Ook binnen dit kluwen van emoties bieden we hulp. Deze hulp zal er meestal uit bestaan dat we zullen doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulp. Voor vragen en verdere hulpverlening kan je ook terecht op abortusvragen.

Hulpverlening als je een kind met een handicap verwacht

Ongeboren kinderen met een handicap zoals Down Syndroom, spina bifida (open ruggetje) of gespleten gehemelte worden tijdens de zwangerschap gedetecteerd en artsen bieden hier veelal het beëindigen van de zwangerschap aan.

Als ouders niet om meer informatie vragen gaat de grote meerderheid in op het advies van de arts. Het gaat daarbij niet altijd om een vrije keuze omdat - als er een handicap wordt gedetecteerd - afbreking van de zwangerschap vaak wordt aanbevolen als een standaard procedure. Ouders worden vaak geïntimideerd door de te negatieve diagnostiek waarbij het leven van een gehandicapte persoon wordt gereduceerd tot de medische defecten.

Onze ervaring toont dat als toekomstige ouders goede en onbevooroordeelde informatie ontvangen over alles wat met de handicap te maken heeft, de meeste willen vechten voor een optimale kwaliteit van leven voor hun kind.

Hier zullen we begeleidend doorverwijzen naar ervaringskundige organisaties. Om gratis en vertrouwelijke hulp te krijgen in je buurt, bel 03 225 08 02 of email  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Puberen en de ontluikende vruchtbaarheid is geen ziekte, geen gevaar of risico, maar iets mooi, dat mag gekoesterd en beschermd worden.