Tienerzwangerschap


Grenzen, schaamte en angst

Bij een ongeplande zwangerschap zien heel wat jonge meisjes het niet meer zitten omdat de druk op hen zwaar is. Niet alleen wegens de zwangerschap, maar wegens het schaamtegevoel tegenover hun ouders en de angst voor de gevolgen.

Relaties

Jongeren hebben het moeilijk om te praten over de groei naar een duurzame relatie. Dit maakt dat het praten over de plaats van seks in hun relatie soms heel moeizaam verloopt. Vroeger dachten meisjes dat ze van een kus zwanger konden worden, nu beseffen ze niet dat je van vrijen zwanger kunt worden.

Zijn ze eenmaal ongepland zwanger, dan denken ze: ‘Zeg mij wat ik moet doen, maar niemand mag het weten.’

Heel wat jongens willen echter als jonge vader wel hun verantwoordelijkheid opnemen, maar verlangen steun om de draagkracht van hun relatie te versterken.

School

Een goede opvang op school kan er voor zorgen dat de zwangerschap of het ouderschap de toekomst van de leerling niet hypothekeert.

Het schoolbeleidsplan van JIL biedt suggesties aan om als school positief met een tienerzwangerschap en eventuele abortus of miskraam om te gaan. Ook de psychosociale en de juridische aspecten zijn hierin verwerkt.

Publieke opinie

Gemiddeld krijgt de Belgische vrouw haar eerste kind op haar 28-29 jaar. Tienermoeders worden daarom door de publieke opinie gemakkelijk als problematisch afgewezen.

Veel tienerzwangerschappen zijn trouwens gewenst, vooral bij meisjes uit het beroepsonderwijs en getrouwde tieners van allochtone origine.

Met steun van de familie of begeleiding van hulpverleningsinstanties kunnen die tienermoeders het echter heel goed doen.

Kwetsbaarheid en voorgeschiedenis

Het sociale milieu en de voorgeschiedenis van een zwanger tienermeisje zijn vaak bepalend voor de toekomst. Een goede thuissituatie zal nauwelijks een negatieve impact hebben op het leven van de tienermoeder en haar kind.  

Tienerjongens

Uiteindelijk is het de vrouw die het kind draagt. Daardoor wordt de man, of bij tienermoeders de tienervader, makkelijk uitgesloten. Als hij het kind wil houden, maar de tienermoeder niet, dan moet hij machteloos toezien.

De ouders

Ouders van tienermoeders worden plots ook grootouders, terwijl hun kind nog naar school gaat en met vriendinnen wil uitgaan. Vragen als 'hebben we onze dochter wel goed opgevoed?' spoken door hun hoofd. Negatieve reacties van de omgeving en eigen schuldgevoelens lossen echter niets op. Hun dochter heeft vooral veel steun nodig. Naarmate de zwangerschap vordert, evolueert de verwerking vaak positief, al hangt veel ook af van de leeftijd van de tiener en haar relatie met de vader van hun kindje.