Ongepland zwanger


Een kind dat niet verwacht wordt, brengt veel gevoelens en emoties teweeg en dat mag niet vergeten worden. Niemand mag met haar/zijn probleem blijven zitten. De vraag is echter welk probleem er aangepakt moet worden. Hoe zit het met de opvang en zorg voor het zwangere meisje? Wat met de school of het werk? De partner? De ouders, omgeving? Financieel?…Er ligt hier een grote verantwoordelijkheid bij ieder van ons.  

Daarom is het belangrijk dat je hier op voorhand een duidelijke mening over vormt en over nadenkt.

Is onverwacht dan ongewenst?

Een onverwacht kind hoeft meestal geen probleem te zijn. Later blijken de mooiste dingen die ons overkomen veelal de onverwachte dingen te zijn. Als echter een onverwacht kind ongewenst blijkt te zijn maskeert dit dikwijls onderliggende problemen – school, ouders, relatie, context, – .

Bij een abortus wordt het nieuwe leven daarvoor opgeofferd maar wordt er aan de werkelijke oorzaak niet gewerkt. Het blijkt dan ook dat na een abortus relaties verder vertroebelen en het eigen geluk in het gedrang komt. Bij de keuze voor het kind, worden veelal deze pijnpunten opgelost omdat ze voor het kind het beste willen. Het leven zelf opent dan nieuwe mogelijkheden, maar anders dan je zou denken.

Er is ondersteuning

De hulpverlening van ’JIL-vzw’ verleent daarom hulp aan alle betrokkenen, niemand uitgezonderd en zonder enig vooroordeel waarbij het gaat om de vrouw, het kind, de relatie en de omgeving. Hulpverlening rondom ‘ongewenste zwangerschap’ is moeilijk en complex. Het vraagt veel inzet en inzicht van alle betrokken partijen.

 

Ons hulpnummer 03 2250802 en e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is dagelijks bereikbaar en onze websites www.ongeplandzwanger.be en www.jongereninfolife.be herbergen een schat aan informatie.